1998 skickades den första modulen till den internationella rymdstationen – ISS – upp, Lunar Prospector hittar bevis för vatten på månen och vinter-OS spelades i Japan. En massa elände hände förstås också, med krig, terror och mord – men det ska vi inte ta upp här. Istället får ni läsa om 1998 års bästa filmer och drömma er tillbaka till ett hyfsat filmår.
I sedvanlig ordning startar jag med plats 10 och räknar sedan ner till den film från 1998 som jag tyckte var bäst. I stort sett tyckte jag, så här i efterhand, att 1998 var ett mellanår med några riktigt bra filmer, men det är inget år som har samlat guldmedalj efter guldmedalj. Filmen som intog plats ett kan nog ändå räknas till en av de bästa filmerna någonsin, även om den inte hamnade på min nyligen publicerade ultimata topplista.
10. Sphere
Jag kommer antagligen få en massa kommentarer för att den här hamnade på topplistan för 1998, men jag tyckte faktiskt att det är en helt okej sci-fi, med lite skumma inslag. Dustin Hoffman, Sharon Stone och Samuel L Jackson brukar alltid leverera och så sker även i Sphere. Mystiken tillsammans med en lätt känsla av under gör att det här är en film väl värd att se. Att det dessutom är Michael Crichton som stod för berättelsen gör det hela lite bättre.
9. Sex dagar, sju nätter
En komedi som roade mig ordentligt när jag såg den 1998, och som kanske inte håller lika bra idag. Dock är den tillräckligt bra för att slå Sphere och Harrison Ford är alltid lika bra. Anne Heche gjorde en överraskande bra insats och även om det är en klassisk handling med ett förutsägbart slut så gillar jag den.
8. Armageddon
Nästa film att ge mig kommentarer på listan är Armageddon och jag tillhör väl de få som gillar den. Jag vet att den är cheesy och väldigt pro-USA, men jag gillar karaktärerna, jag gillar hjältemodet och domedagsstämningen. Jag gillar också filmmusiken, kärlekshistorien och Ben Affleck kan faktiskt göra en bra film. Bruce Willis, Liv Tyler, Billy Bob Thornton, Will Patton, Steve Buschemi, Owen Wilson, Michael Clark Duncan och till och med Peter Stormare lyfter filmen till omloppsbana och vidare.
7. Phantoms
Jag läste boken innan jag såg filmen och blev till en början negativt inställd till filmen, men efter att ha sett om den ett par år senare tycker jag att den blev bättre. Och tredje gången jag såg den gillade jag den ännu mer – kanske för att boken av Koontz hunnit blekna lite. Stämningen, mystiken och skådespelandet är helt okej. Andra Affleck-filmen på listan, där vi dessutom får se nyligen bortgångne Peter O’Toole göra en rejäl insats, nästan värdig hans roll i Lawrence of Arabia (jag vet, det var lite att ta i).
6. H20
Ser man H20 separat så blir den inte ens i närheten av lika bra som om man faktiskt ser den som en uppföljare till Halloween, eller Alla helgons blodiga natt som den fick heta på svenska. Då blir den riktigt bra, men inte för att det är en djupsinnig film, snarare för att det är enkel underhållning med en bra skräckfaktor som fungerar även om man inte är tonåring längre… Jamie Lee Curtis kan fortfarande 20 år senare spela skrämd, även om det inte längre bara gäller henne själv.
5. Truman Show
Jim Carrey kan bara göra komedier, men det här är en tragisk komedi och den är både sorgsen och fylld av moraliska dilemman så det räcker och blir över. Ed Harris når megalomanins epicentrum när han spelar Christof och det är Truman som får betala priset. Det perfekta livet finns inte, inte ens i Truman Show.
4. Dark City
Ursprungligen en kandidat till förstaplats i den här listan. Mörk så det står härliga till, överraskande och annorlunda. När jag hade sammanställt vilka filmer jag ville ha med halkade den ner ett par placeringar, men den är klart värd sin fjärdeplats. Kiefer Sutherland, Rufus Sewell och Jennifer Connelly gör att den mörka staden känns lite ljusare.
3. Sommardåd
Det finns någonting väldigt skrämmande med den här filmen och antagligen har Ian McKellens förvandling en hel del att göra med varför jag placerar Sommardåd på plats 3. Det är en film, baserad på en berättelse av Stephen King, där det skrämmande för en gångs skull inte handlar om någonting övernaturligt, utan om någonting värre – det mänskliga psyket.
2. Rädda menige Ryan
Riskera att offra ett antal män för att rädda en ensam man och publiken vill förstås genast veta: Varför? Andra världskriget fascinerar som alltid, med all skit som hände och med alla människor som utförde både vansinnesdåd och stordåd. Meningslösheten i krig blandas med en handling där Tom Hanks ännu en gång visar att han kan spela många olika sorters roller. Dessutom, öppningsscenen på Omaha Beach är fruktansvärd.
1. American History X
En starkare film än American History X är svår att hitta. Det går några år mellan den här sortens film och American History X skjuter sig (mer eller mindre bokstavligen) rätt in i hjärtat på den som tittar. Edward Furlong och Edward Norton gör en fantastisk insats. Det finns så mycket att säga om den här filmen, och samtidigt ska man inte säga ett ord. Alla bör se den.
Här är fler listor från mina vänner i bloggvärlden:
Varför funkar det inte att kommentera??? MORR. Nu ser jag att det jag skrev imorse inte finns med här trots att jag loggade in på Disqus, kunde se min kommentar med avatar och hela köret. Varför är det så krångligt?
Jag har ingen aning, det fungerar för mig varje gång… Har du sett samma problem på fler sajter som använder Disqus? Du fick inget felmeddelande? Jättesynd verkligen, jag som trodde disqus fungerade bättre…
Jag vet inte så många som har Disqus men jag upplever det som att det i princip alltid strular. Mer eller mindre i alla fall.
Min morgonkommentar i korthet: intressant lista, jag blev bara förvånad över din plats 9 som är en väldigt medioker film i mina ögon. Men vi hade i alla fall ett överlapp, det är inte fy skam 😉
Jag måste se över det här med Disqus, trist om det inte fungerar. Intressant att det fungerade för Sofia om man gör en refresh.
Ett överlapp är alltid bra! 🙂
Ang kommenterande: Jag måste alltid köra en refresh för att kunna komma åt Disqus.
Intressant lista — Saving… var välgjord men alldeles för icke-överraskande kände jag. Och ja, lite skit för Sphere måste du nästan ta, det är inte en av Chrichtons starkaste filmer 😉 men Armageddon på listan måste så klart applåderas — death to Deep Impact!
Gött att du också gillar Armageddon! Vi måste övertala Fiffi om att A är bättre än DI.
10 Somnade under filmens gång
9 Oväntat bra om jag inte missminner mig
8 Plågsam film
7 Mjnae minns inte alls mycket av filmen
6 Håller med – sett i sitt sammanhang tillsammans med del ett o två blir filmen bättre
5 Funkade aldrig för mig
4 Minns ej så värst mycket men ganska originell va?
3 Jodå helt ok adaption
2 Somnade på biografen
1 Check!!
Dark City var minst sagt originell; lyckades med att framkalla den där speciella känslan av att mystiken kryper på medan man bara blir mer och mer förlorad i historien.