AlphaGo är en spännande blandning av senaste AI-tekniken och ett flertusenårigt spel. Det är en dokumentär som tar dig från Cambridge till Seoul där en match med stora insatser i brädspelet Go tar plats. På ena sidan har vi det AI-baserade programmet AlphaGo och teamet bakom det, och på den andra sidan en av världens bästa spelare av Go.
Go är ett brädspel från Kina med minst 2500 år gamla anor. Det är närmast mytomspunnet för sin komplexitet och kontrasterna mellan hur enkelt det är att lära sig reglerna och hur svårt det är att bemästra. Det spelas med vita och svarta stenar på ett bräde med 19×19 linjer och antalet möjliga spelpositioner är större än antalet atomer i det synliga universum. Det är helt enkelt inte möjligt för vare sig människor eller datorer att räkna framåt hur långt som helst. För människor är det mycket känsla och intuition som avgör vad nästa drag blir. Det finns ett talesätt, att förstå Go är att förstå universum.
I den här filmen får man följa hur företaget DeepMind utvecklar programmet AlphaGo till att kunna möta allt starkare mänskliga spelare. Innan AlphaGo trodde man det var tal om årtionden innan ett datorprogram kunde bli en seriös konkurrent mot människan i Go. Genom att använda sig av neurala nätverk och självinlärning skapar de ett program som klarar just detta, långt innan någon trodde det skulle vara möjligt.
Programmet fick lära sig grunderna i spelet, dra slutsatser från historiska matcher, och utvecklas vidare genom att spela mot sig självt. Det är en process som inte är helt enkel att förmedla i filmformat, men de går heller inte på djupet i det tekniska utan fokuserar på det mänskliga dramat. Detta är en film som får dig att fundera över de existentiella frågorna förknippade med datorernas utveckling. Vad sker när datorerna trumfar människan på områden som ansågs förbehållna oss?
Du hittar trailern för Alphago här.
Att förmedla nyanserna och dramat i ett komplext spel som Go är inte heller enkelt men man lyckas genom människorna som visas i filmen. Från den europeiska mästaren som med stort självförtroende utgjorde det första allvarliga testet av programmet, programutvecklarna som brottas med oförutsedda problem, till den världsberömde spelaren Lee Sedol som mötte AlphaGo i Korea inför en TV-publik på 8-9 miljoner människor, så fångas dramat i deras känslor och ansiktsuttryck. Man förstår att det inte är enkelt att hantera en mästerlig motståndare de inte kan se, som de inte kan bedöma enligt någon måttstock de är vana vid.
På det stora hela är det en hoppfull film. Utan att avslöja exakta resultat kan det i alla fall sägas att AlphaGo inte vann alla matcher. Lee Sedol, efter att ha mött sitt livs svåraste utmanare, sade efter matcherna att han själv vuxit genom erfarenheten av att möta AlphaGo, att han var tacksam för det och att det fått honom att finna anledningen till att han spelar Go. Månaderna efter sina matcher mot AlphaGo vann han varje turneringsmatch han ställde upp i.
I Väst har uppmärksamheten kring AlphaGo bidragit till ett kraftigt uppsving för Go, som länge varit betydligt större i Asien än här. Allt fler fascineras av spelet och dess många fasetter. Teamet bakom AlphaGo har efter händelserna i filmen gått vidare och utvecklat ännu bättre versioner av sitt program, och världen över studeras matcherna som spelats av dem och varje dag dras nya lärdomar från matcherna som spelats av en omänsklig spelare.
Utgivningsår: 2017
Regissör: Greg Kohs
Spellängd: 90 minuter
IMDb: 8,0
Rotten Tomatoes: 100%
Tillgänglig på Netflix
Vill du själv testa att spela det finns det en svensk butik med många varianter av spelet. https://gobutiken.se/
Där finns också mycket information om spelet, bland annat om AlphaGo, dess matcher och tekniken bakom. https://gobutiken.se/blogg/alphago-del-1-en-milstolpe-fr-go-och-artificiell-intelligens