Animés historia

Scen ur Spirited Away, filmen som gav animé mainstreamstatus

1910-1970

Japansk animation, eller animé, har en historia som sträcker sig över hundra år bakåt i tiden. De allra första animationerna gjordes redan på 1910-talet, men animé som underhållningsindustri började inte på allvar förrän på 1960-talet, efter en tid av att ha mest använts som progandaverktyg under andra världskriget.

1970-1990

Det var på 70-talet när giganter som Ozamu Tezuka slog igenom som animé började bli känt utanför Japan, men endast i kontinentala Europa. När Star Wars kom ut på 80-talet och blev ett världsfenomen följde Japan trenden och skapade space-operaserier som Macross, Robotech och Mobile Suit Gundam som alla blev stora hits.

1990-2010

Animé fick ännu mer uppmärksamhet utomlands på 1990-talet när sportaniméer (t.ex. Pokémon) och actionanimér (t.ex. Rurouni Kenshin, Cowboy Bebop) trendade, men fortsatte ändå mest att vara någonting som bara nördar höll på med. Det var inte förrän 2001, när Hayao Miyasakis Spirited Away tog världen med storm, som animé och manga nådde mainstreamstatus. Under de följande tio åren började mer och mer animé visas på TV till stor succé. Även vissa västerländska serier (Teen Titans, Samurai Jack, Avatar the Last Airbender) tog inspiration från animéstilen.

2010-Nu

De senaste 10 åren har animé bara fortsatt att stiga i popularitet, mycket med hjälp av Internet. Sajter som Youtube, Netflix och Crunchyroll har gett folk tillgång till mer animé än någonsin tidigare. Det ökande antalet animéfans har visserligen lett till att det har bildats grupper som nu föraktar varandra (t. ex. de som gillar Naruto vs. de som gillar Bleach) och gatekeeping är definitivt ett problem. Men fördelarna väger fortfarande mycket mer än nackdelarna.

Jag började mitt animénörderi med att titta på de svensk-dubbade Silver Fang, Saber Rider, Jungelboken och Cyborg 009 på VHS när jag inte var mer än sex-sju år gammal. Det har varit ett nöje att följa hur animé har spridit sig och blivit mer och mer accepterat, både i omvärlden och i Sverige. Jag kan inte annat än se fram emot vad som kommer att ske i framtiden.

Om Jill Johansson 393 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).