Filmrecension: The Purge: Election Year (2016)

The Purge: Election Year

8.2

Handling

8.0/10

Skådespelare

8.0/10

Effekter

8.0/10

Ljud och musik

8.0/10

Stämning

9.0/10

Pros

  • Välgjort
  • Spännande
  • Bra samhällsfrågor

Tredje filmen i Purge-serie är här och med The Purge: Election Year ställs själva rensningen på sin spets. Ska den få fortsätta finnas, eller är det dags att ändra på galenskaperna?

När jag såg den första filmen i serien – The Purge – tänkte jag att den skulle väl aldrig kunna hända att några sådana här galenskaper kan instiftas… Men numera har jag ändrat mig. Med fel person vid rodret kan nog till och med en så vansinnig idé som The Purge instiftas. För dig som inte sett någon av filmerna handlar The Purge om en årlig utrensning, då allt är tillåtet under 12 timmar. Tanken är att resten av året blir det inga brott, eftersom alla kan ”hålla sig” till utrensningsdagen. Även mord är tillåtet och det gör ju att alla skjuter ihjäl personer de har gått och retat sig på. Om de inte själva blir ihjälskjutna först, förstås.

Men senator Charlie Roan (Elizabeth Mitchell) vill ändra på den här vansinniga dagen. Hon vill avskaffa den helt, inte minst för att hon själv råkade ut för en hemsk händelse under Purge-natten. Det gör förstås att hon får en del mäktiga fiender, särskilt som hon leder i opinionsmätningarna. Det är som ni förstår valår i The Purge: Election Year och Roan tänker vinna och avskaffa rensningen. Men valet är inte förrän efter årets Purge och Roan är givetvis ett givet mål.

The Purge: Election Year

Som tur är har hon en hög secret service-vakter, ledda av Leo Barnes (Frank Grillo). Grillo gör en av sina bästa roller, han är som klippt och skuren för den hårdföre agenten. Dynamiken mellan honom och Elizabeth Mitchell är väl inte direkt Oscars-material, men den fungerar och höjer hela filmen. Jag trodde faktiskt inte att det skulle vara möjligt att tredje delen i en serie som den här faktiskt kan vara den bästa, men det är den. Det beror också på Mykelti Williamson, som spelar kvartershandlaren Joe Dixon och Joseph Julian Soria, som spelar Dixons biträde Marcos. De är grymt bra i sina roller, vilket man också måste säga om Betty Gabriel som spelar den hårdföre Laney Rucker.

På skurksidan hittar vi också några bra skådisar, men vi får tyvärr inte se så mycket av dem.  Earl Danzinger (Terry Serpico) leder ett elitteam och är precis så hård som man förväntar sig. Knappt någon djupsinnig karaktär, men The Purge: Election Year är heller inte en studie i karaktärsutveckling. Snarare handlar det om det fullständigt sjuka i vad som händer när det inte längre finns några lagar. Det är bara att se på moralen i samhället idag, folk kan inte ens hålla hastighetsgränserna eller låta bli att cykla mot rött, har man inte respekt för de minst viktiga lagarna så varför skulle man ha det mot andra regler i samhället, om det inte fanns några konsekvenser?

Dessutom finns det en ännu större fråga i filmen som aldrig riktigt får sitt svar. Ett samhälle som tillåter mord på sina egna medborgare… vad är det för slags samhälle?

Om Magnus 1084 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

2 trackbacks/pingbacks

  1. 2016 års bästa filmer - Spel och Film
  2. 2016 års bästa filmer – Carling Creations

Kommentarer är stängda.