I väntan på Jan Myrdals död var med med i Filminstitutets presentation av den svenska filmhösten som skedde idag. På plats fanns de båda regissörerna, entreprenören Lasse Diding samt filmen producenter Daniel Pynnönen och Katja Uneborg från Picky Pictures.
Handling
I väntan på Jan Myrdals död är en varm film om en bortglömd författare som försöker bli överens med tanken på att han fortfarande lever. I skärvorna av det gamla Sverige, bland VHS-hyllor och ABF-träffar, är Jan Myrdal på väg mot revansch och bokslut. Hack i häl kommer Lasse Diding, lika irriterad som nyfiken. Jan Myrdal skriver numera värdelöst tycker vännen Lasse, excentrisk entreprenör och grundare av Jan Myrdal-sällskapet vars uppgift är att sprida författarens levnadsgärning. Jan Myrdal är trött på vännen som han tycker är en halvbildad miljonär som borde försvinna ur hans liv. Lasse har sett vänsterikonen Myrdal som en ledstjärna i livet men nu har den cigarrökande miljonären räknat ut Myrdal.
Filmen är en verbal katt-och-råtta-lek mellan två vänner som behöver varandra mer än de vill erkänna. Detta varma personporträtt kryssar genom ringlande privatbibliotek, rykande spabassänger och cigarrer i sängen – för att så småningom landa i sjukhusbesök och funderingar på eftervärldens dom. ”Jag borde i all rimlighets namn smällt av”, säger Myrdal. Men inte än. Först har den litteräre giganten ett sista mästerverk att skriva klart med liemannen tittande över axeln. Livet utanför skrivrummet och mänskliga relationer är svårare att sortera i kapitel.
Lite om Jan Myrdal
Jan Myrdal var en berömd författare som under hela sitt liv var väldigt politiskt aktiv. Han ansåg sig själv vara en så kallad maoist, eftersom han ofta visade stöd för kommunistiska regimer som bland annat Mao Tse-tungs regering i Kina. Förutom att skriva böcker och artiklar var han även med och gjorde ett tiotal filmer, främst dokumentärer. Du kan läsa mer om Jan Myrdal på hans Wikipedia-sida.
///
I väntan på Jan Myradals död har biopremiär den 1 oktober.