Pengar är, oavsett vad man tycker om dem, viktiga. Och pengar i kombination med ett sunt, hållbart leverne är ännu viktigare. Money Cowboy är en intressant sida som förutom att skriva om ekonomi också blandar in en hel del livsfilosofi. På ett enkelt, naturligt sätt. Den senaste inlägget handlar om att du kan spara pengar på att leva hållbart och du hittar inläggets inledning nedan.
Fler inlägg hittar du på MoneyCowboy.net.
Det här är inte ett sponsrat inlägg. Upphovsmannen bakom Money Cowboy är samma person som bakom Spel och Film.
Ingen lagar sina strumpor längre. Varför skulle vi? Det kostar mindre än en lunch att köpa 2, 3 eller rentav 8 nya fullt fungerande strumpor. Men det är inte särskilt hållbart och i längden inte bra för plånboken heller.
Nu säger jag inte att vi ska plocka fram stoppnålen igen, jag är inte ens säker på att kvalitén på det där åttapacket strumpor är god nog för att kunna lagas om och om igen. Men jag vill ändå använda det här enkla exemplet på att vi lagar alldeles för få av våra saker. Gamla möbler, som ofta är av väldigt god kvalité, åker vi till tippen med för att ersätta med billiga möbler som snabbt kan bytas ut en gång till. Istället hade vi kunnat lägga lite tid på att renovera möblerna, få dem att se nya ut utan att slänga hela möbeln.
Har du någon gång besökt en återvinningscentral, dit folk åker för att slänga lite mer och lite större, vet du precis vad jag menar. Där slängs fullt fungerande möbler till höger och vänster, vilket givetvis kan bero på att folk flyttar till mindre lägenheter – men med tanke på hur fullt det är i möbelvaruhusen har jag svårt att tro att det inte handlar om utbyten. Visserligen är återvinning ett steg i rätt riktning vad det gäller att leva hållbart, men varför ens återvinna om det inte behövs?
Det är naturligtvis inte fel att förnya sig. Men det kan ske på flera sätt och med lite eftertanke går det att välja ett mer hållbart sätt. Om du kan reparera istället för att byta ut, varför inte göra det? Miljön och plånboken tjänar på att du renoverar där det går. Samma fenomen, fast omvänt, handlar om hur ofta villan – för det är oftast villor – ska renoveras. Martin Timell-sjukan skulle man kunna kalla den, där allt ska renoveras i våra hem och ju oftare desto bättre. Förr i tiden kunde ett kök hålla en hel, eller åtminstone en halv, livstid. Min högst ovetenskapliga magkänsla säger mig att köken byts ut betydligt oftare än så.
Läs resten på www.moneycowboy.net