Vi lär känna karaktären något mer när han går på en arbetsintervju för ett jobb som personlig assistent. Han berättar att han sedan en lång tid tillbaka varit arbetslös. Under novellfilmens gång får vi se Johan och hur han möter olika personer och hur han försöker få kontakt med dem.
Det blir tafatt och hur han än gör, tycks det bli fel. Huvudrollen har en längtan att få kontakt med någon men alla tar avstånd från honom. Ingen vill vara hans vän. Hanna som skriver en bok om själsliga sår avvisar honom och de tonårstjejerna likaså. Allt känns hopplöst för Johan och längtan efter bekräftelse går snart över till desperation. En desperation som blir nästintill skrämmande.
Att bli sedd är regisserad men även skriven och producerad av Daniel Hållquist. Det är en ångestladdad film om ensamhet och utanförskap. Att bli sedd är mörk och vid flera tillfällen rent ut sagt obehaglig. I filmen har man hittat perfekta miljöer som passar filmens uttryck.
Det lätt att känna sympati för Johan samtidigt som man fasar över vad han kommer göra härnäst. Jonas Borg lyckas gestalta en komplex Johan. En karaktär som tvingas brottas med känslor som ilska men också sorg och hopplöshet. Det är en stark insats som övertygar.
“Att bli sedd” är inte helt problemfri. Filmen tar upp mycket komplicerade ämnen. Det är inte helt lätt att vidröra dessa och enklare blir det inte på så kort tid. Stundtals upplevs filmen som hastig. De olika mötena med personerna blir något förhastade och vi kommer aldrig riktigt in under ytan. Detta gör att bikaraktärerna hamnar i skymundan och inte lämnar stora avtryck.
En av filmens stora styrkor är att inget förskönas eller lindas in. Det är en bit av verkligheten och det blir rätt jobbigt. Att bli sedd är med stor sannolikhet inte en film du lär se om, däremot kan den absolut bli sedd en gång.