Recension: Ghost in the Shell (2017)

Ghost in the Shell

Cirka 199 SEK
7.9

Handling

8.5/10

Skådespelare

7.0/10

Ljud och musik

7.0/10

Stämning

9.0/10

Effekter

8.0/10

Ghost in the Shell bygger på den populära manga-serien med samma namn. En av årets mest efterlängtade science-fiction filmer har fått både ris och ros. Spel och Film ger båda delarna. 

Major Mira Killian (Scarlett Johansson) är en cyborg i en nära framtid, där människor har möjlighet att få förbättringar och där robotar finns överallt. Men för Mira är det inte bara förbättringar, hennes hjärna är den enda del av henne som överlevt efter en terroristattack. Hennes hjärna har placerats i en robotkropp, som förstås är överlägsen den vanliga mänskliga kroppen. Som cyborg får hon arbeta mot terrorister och i det första uppdrag vi får följa henne lyckas hon avstyra en terroristattack mot ett affärsmöte. Men mördarroboten, i form av en geisha, lämnar ett kryptiskt meddelande och Mira börjar fundera över varför hon inte minns så mycket av livet innan hon blev en cyborg.

Det är stenhård action redan från start och det är svårt att inte låta tankarna vandra iväg till Matrix. Eller Bladerunner, särskilt när de gigantiska reklamhologrammen syns i staden. Men Ghost in the Shell är absolut ingen ny Matrix, eller Bladerunner. Visuellt lika, men ändå olika och snyggt är det. Känslan av science-fiction finns där från start och den blir bara bättre.

Ghost in the Shell

Mira har hjälp av Batou (Pilou Asbæk) och Tougsa (Chin Han), under ledning av Aramaki (Takeshi Kitano). Det är kul att se Pilou Asbæk spela mot Scarlett Johansson igen, efter att ha spelat mot henne i Lucy. Alla filmens skådespelare levererar, men det är inga Oscars-prestationer. Lite lagom skådespelande, även om Scarlett Johansson är riktigt bra i sina funderingar över vem hon är. Samtidigt försvinner en del av de existentiella frågorna (antagligen för att göra plats åt mer action), men jag har svårt att bestämma mig om det är bra eller dåligt. För mycket funderingar kan vara tröttsamt också.

Jag gillar storyn och jag tycker om hur tekniken används. Det mesta är rätt trovärdigt, åtminstone inom ramarna för berättelsen, och det är inte svårt att se en framtid som skulle kunna se ut så här. Det är dystopiskt så det räcker och det blir lätt att fundera över riskerna med all teknik. Ghost in the Shell har fått en del kritik för att den inte är lik originalet och dessutom har filmen anklagats för whitewashing, men vare sig det första eller andra tycker jag stämmer. Originalet finns ju kvar för dem som vill se mangan och animen, jag tycker att den här versionen är nog så bra och det är trots allt helt okej science-fiction.

Fakta Ghost in the Shell

REKLAM. Köp filmen på CDON.

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: Dolby Digital 5.1, Dolby Atmos
Bild: Widescreen (1.78:1), HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 107
Text: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2017-08-07
Regissör: Rupert Sanders
Åldersgräns: 11 år

 

Fler Filmspanare har sett Ghost in the Shell

Rörliga bilder och tryckta ord

Filmitch 

Fiffis filmtajm

Fripps filmrevyer

Har du inte sett den?

Mackans film

 

Om Magnus 1084 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

2 kommentarer

  1. Att ersätta en del av funderingarna från originalet med action är väl helt ok, då hade jag större problem med att det prompt skulle serveras en övertydlig backstory.

2 trackbacks/pingbacks

  1. Ni vann Logan - Spel och Film
  2. Animehörnan: One-Punch Man - Spel och Film

Kommentarer är stängda.