Recension: T2 Trainspotting (2017)

RENTON (Ewan McGregor), SPUD (Ewen Bremner), SICK BOY (Jonny Lee Miller) BEGBIE (Robert Carlyle)

T2 Trainspotting

Cirka 199 SEK
8.4

Handling

8.5/10

Skådespelare

9.0/10

Ljud och musik

8.0/10

Stämning

8.5/10

Effekter

8.0/10

Tjugo år har gått sedan Trainspotting och nu är det dags att återvända till en värld av heroin, misär och svart humor. När du ser T2 Trainspotting får du förhoppningsvis en känsla av att du har det rätt bra som det är – och det kanske är hela meningen med de båda filmerna. 

Jag vet faktiskt inte om jag ska skratta eller gråta åt karaktärerna. Det är svart humor på både hög och låg nivå, från början till slut, och jag har sett några av de absolut roligaste scenerna jag sett på länge. Men låt mig återkomma till det.

Under de tjugo åren som har gått har filmens huvudperson (åtminstone som jag ser det) Mark Renton (Ewan McGregor) levt i Amsterdam. Livet för hans gamla vänner har inte precis gått framåt. Francis ”Franco” Begbie (Robert Carlyle) sitter i fängelse. Simon ”Sick Boy” Williamson (Jonny Lee Miller) ägnar sig åt minst sagt skumma affärer och Daniel ”Spud” Murphy (Ewen Bremner) är nog mest olycklig av alla.

Allt kretsar fortfarande runt kvartettens knarkande, eller tidigare knarkande, och försöken att på något sätt få ett liv som är någorlunda normalt. Det är tragiskt ända in i benmärgen, och den svarta humorn skär genom alltihop. Som när två av filmens huvudpersoner – jag tänker inte säga vilka två – gett sig av för att sno kreditkort men lyckas hamna på scen där scenframträdandet inte bara är pinsamt, det är hysteriskt roligt.

T2 Trainspotting
Ewan McGregor as Mark Renton and Jonny Lee Miller as Simon on railway tracks in TriStar Pictures T2: TRAINSPOTTING

En annan brutalt samlig med roliga scener, som är precis lika tragisk som humoristisk, är Francos väg till friheten. För den som sett Trainspotting så är den gode Francos humör ingen överraskning. Att han kan mucka gräl med vem som helst är lika naturligt för honom som för oss andra att längta efter semester.

Likväl är humorn bara ett sätt att undvika gråta. Det är tragiskt, det är socialrealistiskt och samtliga skådespelare gör en så bra insats att det nästan är svårt att tro att de inte spelar sig själva. Det tog regissören Danny Boyle tjugo år att göra uppföljaren till Trainspotting, när han egentligen hade hoppats på nio, och det var elva år för länge. Det finns inte mycket att klaga på när det gäller T2 Trainspotting, annat än att vi kan alltid hoppas att det inte tar tjugo år till. Det är helt enkelt ett lysande bra drama om hur livet inte borde vara.

Fakta T2 Trainspotting

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (1.85:1), HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 117
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2017-07-17
Regissör: Danny Boyle
Åldersgräns: 15 år

Om Magnus 1084 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.