Framgångsrika TheHunter har fått en uppföljare i form av TheHunter: Call of the Wild. Jakt, naturupplevelser och tålamodsprövande vandringar är vad som väntar dig. Är det ett spel värt att köpa? Är det en jägares virtuella dröm? Spel och Film ger dig svaret.
Till skillnad från det första spelet är Call of The Wild inte gratis att spela, utan du köper hela spelet med möjlighet att köpa nedladdningsbara paket i form av extrautrustning eller nya banor. Det gör dock inte att du automatiskt får tillgång till allt, utan måste låsa upp nya vapen och färdigheter efterhand som du kommer längre in i spelet – men du behöver inte betala för minsta del och du har ett komplett spel från start.
Redan från start är det tveklöst klart att Call of The Wild är ett oerhört snyggt spel, med hög närvaro. Fågelkvitter, insekter, knaster från grenar och undervegetation, gräs som viker sig för din framfart – det är inte långt ifrån en perfekt virtuell naturupplevelse. Avstånd känns verkliga och allt som allt är det en väldigt trevlig upplevelse. Du får en virtuell guide som hjälper dig och hade jag haft ett par VR-glasögon hade det varit svårt att lämna den fantastiska naturupplevelsen.
Notera: Mig veterligen stödjer Call of The Wild inte någon utrustning för virtuell verklighet, men det kanske kommer.
Jag saknar lite grundläggande jägarkunskaper, som hade gett en bra utbildning till alla som spelar spelet och inte är jägare. Som att man inte använder gevärets sikte som kikare, eller går med vapnet laddat när man förflyttar sig. Att ha fritt skottfält och kulfång är en annan grundläggande del som inte kommenteras.
Skulle jag gissa beror det på att utvecklarna mer eller mindre förutsatt att spelarna är jägare eller har grundläggande kunskaper om hur jakt fungerar. Men det är synd att missa ett utmärkt tillfälle att utbilda spelare som inte har jägarexamen i vad som är viktigt att tänka på. Man blir förstås inte redo för en jägarexamen genom att spela det här spelet, men några väl utvalda guldkorn för blivande jägare hade varit toppen.
Spelet börjar med en hel del smygjakt, och det tar väldigt lång tid. Områdena du kan besöka är helt enkelt enormt stora och även om det går att springa är det inte något man gör då vartenda djur springer åt andra hållet.
Just hur lång tid det tar är en av spelets stora nackdelar. Visst gillar jag att det är realistiskt, men i realtid… Det blir lite för mycket tid som måste läggas, särskilt i början.
Att man sedan behöver använda kikaren, precis som på riktigt, för att få syn på djuren innan de ser dig och att vindriktningen såväl som de ljud du ger ifrån dig verkligen spelar roll är mycket positivt. Ur det perspektivet blir det väldigt realistiskt.
Det går förvisso att förflytta sig snabbt mellan vissa delar av spelet, om du har hittat dem. En utpost kan du alltid nå, men inte ett jakttorn. Det är i sig ytterligare en nackdel som gör spelet lite för långsamt. Trots allt är det ändå ett spel.
Här kunde speltillverkarna ha lärt sig av andra spel med öppna världar. Det finns i många spel ett så kallat Hardcore-läge, där allt från att äta, sova och förflytta sig blir realistiskt. Jag saknar ett sådant i theHunter: Call of the Wild. Då hade alla som vill ägna sig åt att spela i realtid med alla svårigheter göra det.
Jag gillar dock verkligen att banorna/områdena är så enormt stora. De är vackra, realistiska och underbart sköna bara att vandra runt i. Geografin är mycket trovärdig, med backar, kullar, diken, bäckar, sjöar, vägar, allt du kan tänka dig. Mitt gamla grafikkort får jobba max och orkar inte riktigt med i snabba svängar, men det blir ändå väldigt bra.
Djuren du stöter på är typiska för området du jagar i och det finns gott om djur att jaga. Alltifrån räv och lodjur till kronhjortar och vildsvin. Björn ska också finnas, men några björnar har jag inte lyckats få syn på.
Det finns också ett rollspelselement i Call of The Wild, där du kan förbättra dina förmågor genom erfarenhetspoäng du samlar. Det gör dig exempelvis bättre på att smyga och det är en trevlig extra dimension.
Förutom en mängd olika vapen – däribland båge för alla svenska jägare som längtar efter möjligheten – finns det också andra tillbehör som underlättar jakten. Doftessenser och lockpipor gör att du kan få djuren att komma till dig.
Du kan givetvis bli skadad, så möjligheten att bära med dig ett förstahjälpen-kit är tacksamt. Jag lyckades ramla ner för en klippa och slog mig rejält. Det betydde att jag behövde återvända till utposten och sova, eftersom jag inte hade skaffat något förbandskit.
På det hela taget är theHunter: Call of the Wild ett mycket bra, genomarbetat spel med många förtjänster. Inte minst hur vackert spelet är. Det finns två stora problem med spelet, det ena är bristen på grundläggande utbildning av jaktetik och vapenhantering – det är synd att inte passa på att sprida rätt kunskaper. Det andra problemet är hur lång tid som krävs för att spela. Även om det är bra och realistiskt tar det lite för lång tid. Det går snabbare när man tagit sig lite längre, men fram till dess får man vara utrustad med ordentligt mycket tålamod.
Detta till trots kan jag rekommendera spelet till alla jägare och alla som tycker att jakt vore kul att pröva på.
Fakta theHunter: Call of the Wild
Recenserad på: PC
Finns också till: Xbox One, Playstation 4
Releasedatum: 2017-02-21
Utvecklare: Expansive Worlds
Utgivare: Avalanche Studios
Spelet verkar intressant ändå! Kanske är värt att testa när priset sjunkit lite och spela tillsammans med en vän!