Recension: Tills döden skiljer oss åt (2014)

Tills döden skiljer oss åt

6.7

Handling

6.5/10

Skådespelare

7.0/10

Miljö

6.5/10

Pros

  • Joan Allen
  • Stephen King

Cons

  • Anthony LaPaglia
  • Tidvis långsam och seg

Lever du tillsammans med någon? Litar du på din partner? Bra, det ska man förstås göra. Det gjorde även Darcy Anderson, tills den dag hon upptäckte något skrämmande om sin man. Spel och Film recenserar Tills döden skiljer oss åt.

Någon gång kring mitten av åttiotalet upptäckte jag Stephen King. Den första boken jag läste var Cujo och därefter var jag fast. Slukade alla böcker jag kom över om författaren hette Stephen King. Och jag var inte ensam då och är inte ensam nu om att tycka att King är en av världens främsta författare. Han har sålt miljontals böcker, varav många blivit till film. Hans berättelser brukar i och för sig inte hamna i litteraturens finrum, trots att de ofta innehåller nog så viktiga teman.

Förutom en hel hög romaner har han också producerat mängder av noveller. En hyfsat ny novell är A Good Marriage, som filmen Tills döden skiljer oss åt bygger på. Den handlar om en kvinna i övre medelåldern som en dag börjar misstänka att hennes man är en efterlyst seriemördare.

Filmen, med Joan Allen i huvudrollen som den äkta makan Darcy Anderson och Anthony LaPaglia som den äkta maken, följer novellen väldigt väl och du som har läst förlagan kommer att känna igen dig väldigt väl. Filmen börjar, som nästan alla Stephen King-filmatiseringar, med småstadslivet. En fest för makarnas 25-åriga äktenskap, arrangerad av barnen, får oss att förstå att här är den amerikanska helyllefamiljen. Men skenet bedrar, som sagt, och Darcy hittar snart små tecken på att hennes man inte är den hon trodde.

Skulle du lita på den här mannen om du var gift med honom?
Skulle du lita på den här mannen om du var gift med honom?

Det är en så god berättelse som någon annan, men det finns ett problem. Berättelsen som gjorde sig väldigt väl i novellform blir väldigt seg som film. Som tittare får jag svårt att komma huvudpersonerna nära, även om Joan Allen gör en grymt bra skådespelarprestation. Anthony LaPaglia gillade jag aldrig i Brottskod: Försvunnen och jag gillar honom inte här heller. Han är inte världens bästa skådespelare, utan rätt medioker och att se honom som skurk … nja, det fungerar inte.

Men jag gillar temat, jag gillar hur spänningen byggs om – om än väldigt långsamt – och det finns några överraskningar i filmen även för den som läst novellen. Tills döden skiljer oss åt är en lättsmält film som passar utmärkt en fredagskväll efter en lång arbetsvecka. Lagom underhållning, där man kan ta de sega passagerna som anledning att fylla på popcornskålen. Dessutom dyker Stephen Lang upp, välkänd från Avatar och Terra Nova, i en roll där vi först inte vet var vi har honom.

Och, ett extra plus i kanten för omslaget – två vita handdukar som hänger bredvid varandra där den ena är ren och fin, märkt med ”Mrs.” och den andra är fläckig av blod, märkt med ”Mr.”…

 

Köp filmen hos CDON: DVD / Blu-ray

Köp filmen hos Discshop: DVD / Blu-ray

Om Magnus 1084 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

2 trackbacks/pingbacks

  1. Recension: Don't Breathe (2016) - Spel och Film
  2. Recension: Dagfjärilen (Belle de Jour) (1967) - Spel och Film

Kommentarer är stängda.