Recension: War for the Planet of the Apes (2017)

War for the Planet of the Apes

199
7.4

Skådespelarna

7.0/10

Handling

7.0/10

Effekter

9.0/10

Ljud och musik

5.0/10

Stämning

9.0/10

Kriget om apornas planet har börjat. War for the Planet of the Apes är den tredje filmen i omstarten av Apornas Planet-filmerna. Återigen är det dags att resa in i framtiden till en värld där aporna är på väg att ta över.  

De andra två –  Rise of the Planet of the Apes (2011) och Dawn of the Planet of the Apes (2014) – följde Caesar (Andy Serkins) och hans familj. I War for the Planet of the Apes  är den oundvikliga konfrontationen mellan aporna och människorna i fokus, men aporna – ledda av Caesar – vill bara leva i fred. Människorna, som leds av Översten (Woody Harrelson), är både välorganiserade och välutrustade.

Filmen (affiliate-länk) startar med en rejäl actionfylld scen, där människorna angriper aporna och aporna försvarar sig. Genom hela filmen är det ett rätt tydligt tema… Vad är det som gör oss mänskliga? Om vi inte har någon empati eller sympati, kan vi ens kalla oss människor?

Den som sett de andra delarna vet mycket väl hur mycket viruset betyder. Ett virus som gör aporna smartare och tar kål på människor är både ett hot och en möjlighet. Hur långt kan vi människor gå för att säkra vår överlevnad, och är det värt det om det betyder att vi förlorar vår mänsklighet?

war of the Planet of the Apes

Precis som i de andra delarna är effekterna oslagbart bra. Aporna är verkligen verklighetstrogna, det är minst sagt en monumental skillnad mot aporna på Charlton Hestons tid. Samtidigt lyckas Matt Reeves utan tvekan knyta ihop de gamla filmerna med de nya. Om det blir fler filmer i serien blir jag inte förvånad om astronauterna vi såg skjutas iväg i rymdskeppet Icarus dyker upp. Det i sig är en enorm fördel för den nya filmserien, de känns trovärdiga på mer än ett sätt.

Vad det gäller handlingen i War for the Planet of the Apes så är det en befriande bra handling. Det är inte längre en oavbruten kamp mellan alfahanarna, här handlar det mycket mer om Caesar och hans familj, men också hur vänskapen mellan aporna är svår att förändra. De mest lojala aporna följer med Caesar på hans korståg för att hitta och stoppa Översten, även om det innebär en risk för hela stammen.

Woody Harrelson som spelar Översten gör ett riktigt bra jobb. Jag har alltid varit kluven till den gode Woody, men jag har definitivt ändrat uppfattning efter den här filmen. Woody kan spela galen Översten utan problem och jag kan inte tänka mig någon annan skådespelare som skulle göra ett lika bra jobb som Woody. Plus i kanten för honom!

Fakta War for the Planet of the Apes

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 7.1
Bild: 16:9 Widescreen, Widescreen (2.40:1), HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 140
Text: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2017-11-27
Regissör: Matt Reeves
Åldersgräns: 11 år

Om Magnus 1084 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

1 trackback/pingback

  1. Recension: Planet of the Apes: Last Frontier (PS4) - Spel och Film

Kommentarer är stängda.