Sverige har blivit jättestort inom esport trots att vi är ett så pass litet land och vi var faktiskt ett föregångsland redan i esportens begynnelse. Svenskar började tävla inom esport redan under 1990-talet med spelet Quake och under tidigt 2000-tal började vi vinna mark med Counter-Strike.
Idag är inte esport längre en subkultur, utan det har blivit en del av den svenska idrottsvärlden sida vid sida med fotboll och andra sporter. Att det började bli ett utbrett intresse kunde man se under sommaren 2012. Då direktsände SVT från Dreamhack och båda finalmatcherna i Dota 2 och Starcraft II kunde ses av hela svenska folket. Att det är populärt att titta på blev även tydligt när Aftonbladet direktsände Dreamhack Stockholm Invitational den 12 april 2011. Då slog de sitt tidigare tittarrekord, vilket var direktsändningen från kronprinsessans Victorias bröllop.
Det är inte bara de stora tidningarna som har spridit nyheter om esport och vad som händer i den världen. Idag finns det flera webbsidor som följer den svenska esporten. En av de största sidorna är Esportare.se som skriver och rapporterar om det senaste inom Counter-Strike, Dota 2, League of Legends och annat som rör esport. Det finns mycket att rapportera om och inte minst eftersom esporten har växt sig starkare under pandemin. Esportare följer till exempel Svenska Elitserien i CS:GO, Fragbite Masters, Electronic Sports World Cup och andra turneringar.
Sveriges gamingkultur visade vägen
En av anledningarna till att vi blev så stora inom esport beror på att vi länge har haft en välutvecklad gamingkultur. Vi fick även tillgång till snabbt bredband mycket tidigare än andra länder, vilket hjälpte till att sprida spelandet och internetkulturen i allmänhet. Det steg snabbt fram riktiga talanger som utvecklades till att bli proffsspelare.
Ett exempel på en proffsspelare är Oskar “LakermaN” Ljungström som tävlade i FPS-spelet Quake på 1990-talet och gick med i den svenska klanen Swedish Chefs. 1999 vann han LAN-evenemanget True Gamers Invitational över alla de bästa duellspelarna inom Quake.
Under tidigt 2000-tal var Quake en av de mest populära spelen inom esport, men det togs senare över av Warcraft III:Reign of Chaos, Starcraft, Counter-Strike och Dota 2 för att nämna några spel. Counter-Strike är det spel där Sverige har haft mest framgångar. Under tidigt 2000-tal dominerade Ninjas in Pyjamas den internationella CS-scenen och var bäst i världen. Men det går inte att nämna Sveriges framgångar utan att ta upp Dota 2 och laget Alliance som har vunnit The International 2013. Gustav “s4” Magnusson är en svensk Dota 2-proffsspelare. Han är den svensk som har vunnit mest prispengar på esport.
Esporten i Sverige fortsätter att utvecklas och vi har bland annat fått ett esport-landslag som tävlar i VM. Dessutom finns det utbildningar för esport, så vi kommer med största sannolikhet se fler talanger som träder fram på den svenska esportscenen.