Jag har tidigare testat Oculus Go, och nu har turen kommit till storebror Quest. Oculus Quest är precis som Go ett fristående VR-headset, men med skillnaden att här kan du röra dig fritt och du har dubbla kontroller.
VR har blivit riktigt bra och Oculus Quest är den hittills bästa upplevelsen jag har haft. Headsetet sitter bra och väger absolut inte för mycket, men det finns några saker som jag tycker kan förbättras. Men jag ska börja med det som är bra – riktigt bra.
Till att börja med får du en komplett VR-upplevelse när du köper Oculus Quest. Du behöver ingenting annat än vad som finns i lådan, även om du förstås måste köpa de spel och appar du vill ha. En del demo ingår och är tillräckligt för att börja känna på den virtuella upplevelsen.
I lådan finns själva headsetet, två kontroller, batterier till kontrollerna och laddkabel till headsetet. Kontrollernas batterier är vanliga AA-batterier.
När du ska komma igång behöver du dock en smartphone och Oculus app, så helt sant är det inte att allt finns i lådan – men du behöver bara appen för att inledningsvis konfigurera headsetet.
Att komma igång tar dock bara några minuter. Det handlar om att koppla upp headsetet mot ditt trådlösa hemmanätverk, ställa in ögonavstånd och språk och lite annat. Det viktigaste är dock att skapa din säkra zon där du ska använda ditt VR-headset.
Först behöver du markera golvnivån, vilket görs enkelt genom att föra en av kontrollerna ner till marknivå. Du ser genom ditt headset i detta läge. Därefter ritar du upp området där du ska vara, vilket behöver vara en fri golvyta. När det är klart vet headsetet var du är och vad som är ett säkert område. Så fort du närmar dig kanterna kommer ett virtuellt säkerhetsnät att tända upp. Tar du dig igenom pausas det du håller på med och du får se igenom headsetet igen.
Känslan när du väl är igång är att du lurar hjärnan fullständigt, vilket är också anledningen till att så många lätt blir åksjuka. Det är dock mest ett problem när du spelar spel du snabbt förflyttar dig i, de spel som är mer stationära brukar inte orsaka någon större känsla av att bli åksjuk.
Just att du fritt kan röra dig inom området du definierat, utan kablar, gör att upplevelsen blir väldigt påtaglig. En klassiker numera inom VR är Richie’s Plank Experience, där du åker upp i ett höghus och ska promenera ut på en planka. Att hoppa av plankan för att ramla ner kräver en hel del självdisciplin.
Har du glasögon går det utmärkt att använda Quest, men här kommer en av nackdelarna. Den släpper in en hel del ljus underifrån om man har glasögoninsatsen (som rekommenderas) i när man bär glasögon. Har du ett mörkt rum när du spelar är det ett mindre problem, men är det ljust runt omkring blir det ett störande moment.
En annan nackdel är batteritiden och tiden det tar att ladda enheten. Oculus Quest behöver mycket batterikraft och du får sällan ut med än 1,5 timmar. Sedan tar det minst lika lång tid till fulladdad. Dock upplever jag att Quest har bättre batteritid än Go.
Dock har Quest en annan fördel som du inte hittar hos andra headset. Förutom att vara möjlig att köra helt trådlös kan du numera koppla den till din PC och spela VR-spel från din dator. Det är helt klart en fördel och öppnar upp för ännu fler möjligheter.
Slutligen är Oculus Quest ett fulländat VR-headset. Prislappen är fortsatt relativt hög för VR-headset, för 64 GB-versionen får du räkna med att betala cirka 5 500 och uppåt. Dock är det en upplevelse utan det vanliga och om priset hade varit lägre och Oculus fått bort de få nackdelarna hade det blivit toppbetyg.
Betyg: 4
TIPS
Det finns gott om spel till Oculus Quest – du hittar dem direkt i headsetets butik. Här är några tips:
Richie’s Plank Experience
Climb
Space Pirate Trainer
Beat Saber